Ξεκινά η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβαίνει στη Βουλή μετά από συνεχόμενες εβδομάδες… κρυφτού και αποφυγής απαντήσεων στις ερωτήσεις που του θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Τέλος το κρυφτό για τον ένοχο Μητσοτάκη
Ως ένοχος και απολογούμενος για τις υποκλοπές θα προσέλθει σήμερα στη συζήτηση για το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης εκτιμούν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μετά από 1,5 μήνα που κρύβεται και δεν απαντά στις ερωτήσεις που του καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο μεσοδιάστημα έχει καταρρεύσει πλήρως όλη η επιχειρηματολογία του καταδεικνύοντας ότι ο ίδιος ήταν ο εντολέας, ενορχηστρωτής και υπεύθυνος για τις παρακρατικές μεθόδους υποκλοπών σε βάρος πολιτικών, υπουργών, συνεργατών του, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και ακόμα και της ηγεσίας του Στρατεύματος.
Τα πράγματα φυσικά έγιναν ακόμη χειρότερα για τον κ. Μητσοτάκη μετά τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση Σαμαρά για τις υποκλοπές ο οποίος ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις λέγοντας ότι η ΝΔ δεν μπορεί να ανεχτεί να κρύβεται πίσω από το απόρρητο για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα!
Αναφερόμενες στις αποκαλύψεις του Documento οι ίδιες πηγές εντός του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν με νόημα πως ακόμα και τα ίδια τα θύματα των παρακολουθήσεων δεν έχουν τολμήσει να προσφύγουν νομικά κατά των δημοσιογράφων που έκαναν τις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να τις απαξιώσουν.
Όπως επισημαίνουν ο κ. Τσίπρας το προηγούμενο διάστημα επισκέφτηκε την ΑΔΑΕ για να παραδώσει στον Πρόεδρο της Αρχής επιστολή με την οποία ζητάει βάσει του νόμου (άρθρο 5 παρ. 4 εδ. στ΄ ν. 2225/1994), ως πολιτικός αρχηγός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στοιχεία για τις άρσεις απορρήτου επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, επισκέφτηκε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου του εξέφρασε την έντονη του ανησυχία του για τις αποκαλύψεις και φυσικά είχαν προηγηθεί πέντε επίκαιρες ερωτήσεις του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις οποίες αρνήθηκε να απαντήσει παίζοντας κρυφτό για περισσότερο από έναν μήνα, επιβεβαιώνοντας έτσι την ενοχή του:
Συνεπώς, καταλήγουν, επί ενάμιση μήνα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του από την πρώτη μέρα διακυβέρνησής του, αρνείται να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα, τα οποία προκύπτουν από τις αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας πολλών και διαφορετικών μέσων ενημέρωσης, για την ενιαία λειτουργία ενός παρακρατικού μηχανισμού ΕΥΠ – Predator, που δεν έχει διαψευσθεί ότι λειτουργούσε σε χώρο της ΕΥΠ από αποσπασμένους αστυνομικούς και που είχε βάλει στο στόχαστρο πολιτικούς αντιπάλους, μέλη της κυβέρνησης, δημοσιογράφους, δικαστές, επιχειρηματίες, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει ως κυβέρνηση
Και σήμερα εμφανίζεται στη Βουλή δήθεν ότι ενδιαφέρεται για το θεσμικό πλαίσιο φέρνοντας όμως ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου και συσκότισης της αλήθειας, αφού προηγουμένως είχε αποκλείσει από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής όλους του κρίσιμους μάρτυρες και αφού επικαλείται πέρα από κάθε έννοια νόμου και συντάγματος το “απόρρητο” για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο παραπέμπει ενδεχόμενη ενημέρωση των πολιτών για παρακολούθησή τους μετά το πέρας τριετίας, χωρίς να προβλέπει αναδρομική ισχύ, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τις εκλογές δεν θα μπορεί κανείς να μάθει ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης από την ΕΥΠ όχι μόνο των κ. Ανδρουλάκη και Κουκάκη αλλά ακόμα και υπουργών του κ. Μητσοτάκη. Αρνείται να επαναφέρει το καθεστώς ενημέρωσης όσων έχει γίνει άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους στην προτέρα της από 31 Μαρτίου 2021 κατάσταση, όταν ο κ. Πικραμένος μαζί με τον κ. Τσιάρα έφεραν τη σχετική τροπολογία στο άρθρο 87 του νόμου που αφαιρούσε το δικαίωμα της ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταψηφίσει στο σύνολό του αυτό το νομοσχέδιο και θα το καταργήσει στο σύνολό του μετά τις εκλογές, με τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν πολύ συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις που θα εγγυώνται την τήρηση των δημοκρατικών κανόνων, των κανόνων λογοδοσίας και των κανόνων διαφάνειας.